هدر بالا
امروز: یکشنبه, ۱۹ آذر ۱۴۰۲ | ۲۶ جمادى الأول ۱۴۴۵ قمری | ۱۰ دسامبر ۲۰۲۳ میلادی
  1. مقالات اقتصادی
شنبه, ۱۵ مهر ۱۴۰۲ ۲۳:۲۷
زمان مطالعه: 10 دقیقه
جرم پولشویی یکی از مسائل جدی در جامعه جهانی است که به تأثیر گذاری منفی اقتصادی و اجتماعی منجر می‌شود. این پدیده، به‌طور گسترده در سراسر جهان و در انواع مختلفی از فعالیت‌ها شناخته شده است

جرم پولشویی یکی از مسائل جدی در جامعه جهانی است که به تأثیر گذاری منفی اقتصادی و اجتماعی منجر می‌شود. این پدیده، به‌طور گسترده در سراسر جهان و در انواع مختلفی از فعالیت‌ها شناخته شده است. در این مطلب، به تحلیل جرم پولشویی پرداخته و تأثیرات آن بر جامعه و اقتصاد را مورد بررسی قرار می‌دهیم. همچنین، راه‌های مقابله با این جرم خلاصه شده و اهمیت تدابیر پیشگیری در این زمینه برجسته می‌شود.

تعریف جرم پولشویی

پولشویی یکی از فرآیندهای غیرقانونی برای پنهان کردن منابع پول های سیاه یا کثیف است.

پول شویی فرآیندی است که منبع یا منشأ پول سیاه که از منابع غیرقانونی بدست آمده را مخفی می کند و آن را به منبعی پاک تبدیل می کند و مشروع جلوه می دهد و بدین وسیله از پیگرد قانونی، محکومیت و مصادره وجوه مجرمانه جلوگیری می کند. این یک اقدام غیرقانونی است که پول سیاه را به پول سفید تبدیل می کند.

پولشویی جرم مالی سنگینی است و به همین خاطر در تمام کشورها اقدامات ضد پولشویی برای جلوگیری و مهار چنین اقداماتی اهمیت دارد.

فرآیند پولشویی

پولشویی سه مرحله اصلی دارد. 1- قرار دادن یا جانمایی 2- لایه بندی 3- ادغام

قرار دادن

در مرحله اول پول‌هایی که از فعالیت‌های غیرقانونی مانند قاچاق مواد مخدر، فساد، سرقت یا رشوه به دست آمده‌اند، به سیستم مالی تزریق می‌شوند. در این مرحله، تلاش می‌شود تا منشا پول‌های غیرقانونی پنهان شود.

مرحله قرار دادن نشان دهنده آغاز فرآیند پول شویی (معروف به مراحل پول شویی) است، که پول کثیف به سیستم مالی وارد می شود. این مرحله برای مجرمان آسیب‌پذیرترین مرحله محسوب می‌شود، زیرا آنها باید راه‌هایی برای واریز مقادیر زیادی پول نقد بدون ایجاد شک پیدا کنند.

روش های رایج مورد استفاده در هنگام قرار دادن عبارتند از:

  • سپرده گذاری پول نقد در مقادیر کمتر برای جلوگیری از شناسایی (تکنیکی به نام ساختار)
  • خرید اسناد پولی مانند چک یا حواله
  • انتقال پول از طریق مشاغل نقدی مانند کازینو یا کارواش.

هنگامی که مجرمان با موفقیت وجوه غیرقانونی را به سیستم مالی تزریق می کنند، روند پنهان کردن منشاء آنها و پولشویی را آغاز می کنند.

لایه بندی

لایه بندی دومین مرحله از مراحل پولشویی است که در آن مجرمان برای ایجاد سردرگمی و فاصله گرفتن وجوه از منشاء مجرمانه خود دست به یک سری معاملات می زنند. این می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • انتقال پول بین چندین حساب بانکی
  • استفاده از شرکت های پوسته یا SHELL
  • استفاده از ارزهای دیجیتال برای مبهم کردن بیشتر مسیر پول

هدف از لایه بندی ایجاد شبکه پیچیده ای از تراکنش های مالی است که ردیابی منبع وجوه غیرقانونی را برای مجریان قانون بسیار دشوار می کند و مجرمان می توانند بیشتر از خود در برابر کشف منشأ غیرقانونی پول ها محافظت کنند و پس از گذراندن موفقیت آمیز مرحله لایه بندی، آماده شوند تا سرمایه های شسته شده خود را دوباره به اقتصاد قانونی تزریق کنند.

ادغام

ادغام مرحله نهایی فرآیند پولشویی است که در آن پول شسته شده مجدداً به سیستم مالی قانونی وارد می شود، اغلب از طریق سرمایه گذاری در املاک و مستغلات، دارایی های لوکس، یا سرمایه گذاری های تجاری. در این مرحله، به نظر می رسد که وجوه از منابع قانونی به دست آمده است، و تشخیص بین دارایی های قانونی و غیرقانونی را برای مقامات دشوار می کند.

ادغام موفقیت آمیز به مجرمان این امکان را می دهد تا از پول های شسته شده خود برای فعالیت های مجرمانه بیشتر استفاده کنند یا با حداقل خطر کشف، شیوه زندگی شخصی خود را تامین کنند. این مرحله بر اهمیت کنترل های قوی ضد پولشویی و هوشیاری در نظارت بر تراکنش ها برای کشف نشانه های پولشویی بالقوه تأکید می کند.

پولشویی؛ وقتی می توان پول کثیف را شست!

پولشویی چگونه انجام می شود؟

راه‌های پولشویی همیشه در حال پیشرفت است، زیرا مجرمان راه‌های خلاقانه‌ای برای شستن وجوه غیرقانونی خود پیدا کرده‌اند. متداول ترین روش های پولشویی عبارتند از:

اسمورفینگ

اسمورفینگ (Smurfing) یکی از تکنیک‌های متداول در فرآیند پولشویی است. در این تکنیک مجرمان به شیوه ای مخفیانه وجوه کلانی از پول های سیاه را به قطعات کوچک پول نقد تقسیم می کنند و با انجام چندین تراکنش، مبلغ را در حساب های مختلف قرار می دهند و بدین شکل آنها را وارد سیستم مالی می‌کنند تا منشا واقعی پول های غیرقانونی شناسایی نشود. نام این تکنیک از شخصیتهای کارتونی معروف به نام "اسمورف" گرفته شده است.

تکنیک اسمورفینگ برای پولشویی بسیار موثر است و تشخیص آن نیز برای بانک ها و موسسات مالی دشوار است.

شرکت های پوسته ها

شرکت‌های SHELL یا پوسته شرکت‌هایی هستند که هیچ گونه فعالیت یا عملیات تجاری، عملیات فیزیکی، دارایی یا کارمندی ندارند.

اگرچه این شرکت های پوسته گاه نهادهای تجاری قانونمندی در حوزه استارتاپ ها هستند اما موارد دیگر شامل ایجاد پوسته توسط کلاهبردارانی است که می‌خواهند فعالیت‌های غیرقانونی را پنهان کنند و/یا از پرداخت مالیات اجتناب کنند.

بسیاری از افراد این کار را با راه‌اندازی شرکت‌های پوسته‌ای ناشناس بودن را تضمین می‌کنند و شرکت های پوسته به آنها اجازه می‌دهد سپرده‌گذاری و پول را به حساب‌های مختلف منتقل کنند.

قاطرهای پول

قاطرها افرادی هستند که توسط پولشو ها استخدام می شوند تا به اجرای طرح های پولشویی خود کمک کنند. قاطرهای پول دقیقاً مانند قاطرهای مواد مخدر هستند که ممکن است در این طرح باشند یا ممکن است ناآگاهانه استخدام شوند. اما این افراد به جای قاچاق مواد مخدر، پول حمل می کنند.

افرادی که توسط پولشوها استخدام می شوند اغلب هیچ اطلاعی از این طرح ندارند. آنها ممکن است با وعده مشاغلی که در ازای آن مبالغ هنگفتی دریافت می کنند، فریفته شوند. مجرمان اغلب افرادی را هدف قرار می‌دهند که معمولاً مورد سوءظن قرار نمی گیرند، از جمله کسانی که سابقه کیفری ندارند یا از نظر مالی آسیب‌پذیر هستند.

یکی از وظایف قاطر باز کردن حساب های بانکی و واریز پول های غیرقانونی به آن است. سپس پولشویان شروع به حواله های سیمی و استفاده از مبادلات ارزی برای جابجایی پول در سراسر سیستم مالی می کنند تا از شناسایی بیشتر جلوگیری کنند.

به غیر از تلاش برای پنهان کردن پول از طریق سپرده‌ها و شرکت‌ها، پولشویان از روش های زیر از شناسایی شدن جلوگیری می کنند.

  • سرمایه گذاری در کالاهای سیار مانند جواهرات و طلا که به راحتی می توان آنها را به سایر حوزه ها منتقل کرد.
  • سرمایه گذاری در دارایی های ارزشمند مانند املاک و مستغلات
  • قمار
  • جعل

پولشویی؛ وقتی می توان پول کثیف را شست!

آثار جرم پولشویی

پولشویی یک جرم مالی جدی با پیامدهای اقتصادی و اجتماعی قابل توجه است.

پیامدهای اقتصادی

اول از همه، پولشویان دوست دارند عملیات خود را در اقتصادهای در حال رشد انجام دهند. این به این دلیل است که دولت‌های این کشورها معمولاً آنقدر مشغول رسیدگی به تمام صنایع در حال رشد، مشاغل و غیره هستند که اغلب مبارزه با پولشویی را در اولویت پایین‌تری قرار می‌دهند و این یک ضعف است.

این ضعف توسط پولشویان برای اهداف مجرمانه مورد سوء استفاده قرار می گیرد و شبکه ها و عملیات خود را به این کشورها منتقل می کنند. این امر به نوبه خود تأثیر منفی بر یکپارچگی این اقتصادها از جمله بخش مالی خواهد داشت. سرمایه‌گذاری‌های خارجی و کسب‌وکارهای خارجی بسیار محتاط خواهند شد و در نهایت حتی راه‌اندازی کسب‌وکار خود را در این اقتصادها رد می‌کنند و صندوق‌های سرمایه‌گذاری به جای دیگری هدایت می‌شوند.

هنگامی که پولشویان در یک اقتصاد نفوذ کردند و آن اقتصاد به این شهرت رسید که کنترل های ضعیف پولشویی را در اختیار دارد، ایجاد یک محیط مناسب برای کسب و کار بسیار دشوار خواهد بود.

پول شویی همچنین می تواند باعث تغییرات غیرقابل پیش بینی در تقاضای پول و همچنین نوسانات زیادی در جریان سرمایه و قیمت های بین المللی شود. برای درک این موضوع، شما باید به بخش املاک و مستغلات نگاه کنید.

بیایید املاک لندن را در نظر بگیریم. داده ها نشان می دهد که رونق املاک لندن یک وحشت پولشویی است و جنایتکاران میلیاردها دلار را در املاک و مستغلات لندن شستشو می دهند. این به لندن محدود نمی شود، بلکه در تمام مناطق شهری در سراسر جهان از ریو، نیویورک تا توکیو اتفاق می افتد.

مجرمان عاشق املاک و مستغلات لوکس هستند و دولت‌ها در سراسر جهان در تلاش هستند تا راه‌هایی بیابند تا آنها را از یافتن آدرس در مشهورترین شهرهای خود بازدارند. پول شویی از طریق املاک و مستغلات یک مشکل رو به رشد و جهانی است که تخمین زده می شود به 1.6 تریلیون دلار در سال رسیده است و این امر باعث می شود که ساکنان شهرها تقریباً امکان خرید ملک را نداشته باشند.

پیامدهای تجاری

پولشویی به توسعه بخش خصوصی مشروع آسیب می زند. پولشویی ها اقتصادهای تجاری متفاوتی دارند و می توانند محصولات خود را کمتر از هزینه تولید عرضه کنند. مسخره به نظر می رسد، اما آنها مجبور نیستند با محصولات خود سود ببرند و حاشیه کسب کنند.

مجرمان همچنین ممکن است مشاغلی را خریداری کنند که در ابتدا مولد بودند و آنها را به شریک جرم تبدیل کنند تا وجوه خود را بشویید. این منجر به کاهش بهره‌وری این مشاغل و در مقیاس، کاهش بهره‌وری کلی اقتصاد می‌شود.

پیامدهای اجتماعی

پولشویی اساساً به فساد و جنایت پاداش می دهد و دموکراسی و حاکمیت قانون را تضعیف می کند. اگر با پولشویی به طور موثر برخورد نشود، آثار منفی اجتماعی و سیاسی به دنبال خواهد داشت.

جرایم سازمان‌یافته می‌تواند به نهادهای مالی نفوذ کند، کنترل بخش‌های بزرگ اقتصاد را از طریق سرمایه‌گذاری به دست آورد، یا به مقامات دولتی و کل دولت‌ها رشوه بدهد.

نفوذ اقتصادی و سیاسی سازمان های جنایی می تواند بافت اجتماعی، استانداردهای اخلاقی جمعی و در نهایت نهادهای دموکراتیک جامعه را تضعیف کند.

از آنجایی که 90 درصد پول‌شویی از رادار خارج است، مجرمان و حامیان مالی تروریست‌ها تامین مالی و کسب درآمد از فعالیت‌های غیرقانونی را بسیار آسان می‌دانند.

پولشویی؛ وقتی می توان پول کثیف را شست!

راه‌های مقابله با جرم پولشویی

تدابیر قانونی: تشدید تدابیر قانونی برای پیشگیری از پولشویی و مجازات سخت تر برای متخلفان از جمله راه‌های موثر مقابله با این جرم است.

تشدید نظارت مالی: بانک‌ها و مؤسسات مالی باید نظارت دقیق تری بر معاملات مشکوک انجام دهند و گزارش‌دهی پولشویی را تشدید کنند.

آموزش و آگاهی عمومی: آموزش مردم در مورد خطرات جرم پولشویی و راه‌های شناسایی آن می‌تواند به پیشگیری از این جرم کمک کند.

همکاری بین‌المللی: همکاری بین کشورها در مقابله با جرم پولشویی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا این جرم بی‌مرزی است و نیاز به همکاری جهانی دارد.

نتیجه‌گیری

جرم پولشویی یکی از چالش‌های بزرگ اقتصادی و امنیتی جهانی است که تأثیرات جدی بر جامعه و اقتصاد دارد. مقابله با این جرم نیاز به تدابیر قانونی، نظارت مالی، آموزش عمومی و همکاری بین‌المللی دارد. پیشگیری از پولشویی و تعقیب متخلفان از اهمیت بسیاری برخوردار است تا تأثیرات منفی این پدیده را کاهش داده و اقتصاد و امنیت جامعه را تقویت کنیم.

 

کد خبر 12925

 

دیدگاه ها

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید