شاید در موارد متعددی شنیده اید که بانک مرکزی آمریکا یا دیگر بانک های مرکزی در جهان برای کاهش تورم نرخ بهره را افزایش داده اند. اما چه ارتباطی بین افزایش نرخ بهره و کنترل و کاهش تورم وجود دارد. به خواندن ادانه دهید تا به این ارتباط چی ببریم.
یکی از مهمترین دلایل بانک های مرکزی برای افزایش نرخ بهره، کنترل و کاهش تورم است.
رابطه بین تورم و نرخ بهره پیچیده است و یک مفهوم کلیدی در اقتصاد می باشد. بانک های مرکزی، مانند فدرال رزرو در ایالات متحده یا بانک مرکزی اروپا در منطقه یورو، اغلب از نرخ بهره به عنوان ابزاری برای کنترل تورم استفاده می کنند.
دیدگاه مرسوم در میان اقتصاددانان این است که نرخ بهره بالاتر منجر به کاهش تورم می شود. منطق پشت این دیدگاه این است وقتی نرخ بهره بالا می رود (با مداخله بانک مرکزی در بازار پولی) تمایل برای وام گیری در فعالان اقتصادی کاهش می یابد زیرا به دلیل افزایش نرخ بهره هزینه وام گرفتن افزایش می یابد که در نتیجه کاهش تقاضا رخ می دهد و در نتیجه سطح عمومی قیمت ها را پایین می آورد.
بنابراین بیشتر بانک های مرکزی وظیفه دارند نرخ تورم را در حدود 2 تا 3 درصد در سال حفظ کنند و بهترین راه برای حفظ تورم ثابت چیست؟ نرخ بهره.
زمانی که تورم خیلی سریع در حال افزایش است، بانک های مرکزی ممکن است نرخ بهره را افزایش دهند. به طور کلی بین نرخ بهره و تورم رابطه معکوس وجود دارد. هنگامی که نرخ بهره افزایش می یابد، وام گرفتن گران می شود و منجر به کاهش حجم نقدینگی می شود. این می تواند به کاهش فعالیت اقتصادی و در نتیجه کاهش تورم کمک کند.
از طرف دیگر هم وقتی فعالیت اقتصادی کاهش یابد و نگرانی از بروز رکود یا خود رکود ایجاد شود، با کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی تمایل فعالان اقتصادی به قرض گرفتن برای انجام پروژه ها یا خرید و فروش و … بالا می رود.
برای درک بهتر رابطه افزایش نرخ بهره و کاهش تورم ویدیو زیر را مشاهده فرمایید.