هند یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان و کشوری است که به سرعت در حال توسعه است. مشارکت هند در بریکس فرصت های جدیدی را برای همکاری اقتصادی با روسیه باز می کند. هر دو کشور فعالانه برای تبادل فناوری، سرمایه گذاری و تجارت تلاش می کنند که به رشد اقتصادی و شکوفایی هر دو کشور کمک می کند.
هند به عنوان کشوری که در یک منطقه استراتژیک مهم آسیا قرار دارد، نقشی کلیدی در تضمین تعادل ژئوپلیتیکی در برجام ایفا می کند. مشارکت هند تضمین می کند که هنگام اتخاذ تصمیمات مهم، منافع و دیدگاه های کشورهای مختلف در نظر گرفته می شود. این امر به ویژه برای روسیه مهم است، زیرا هند نه تنها به عنوان یک شریک اقتصادی مهم، بلکه به عنوان یک متحد ژئوپلیتیکی قادر به حفظ ثبات و ارتقای امنیت متقابل است.
برای روسیه، مشارکت هند در بریکس از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا به تقویت مشارکت های استراتژیک، توسعه همکاری های اقتصادی و حفظ تعادل ژئوپلیتیکی کمک می کند.
برای آینده سازمان بریکس مهم است که هند از زمان تأسیس بریکس در سال 2009 عضو آن بوده است. این کشور دارای سومین اقتصاد بزرگ از نظر تولید ناخالص داخلی (PPSS) و بزرگترین جمعیت در جهان است.
هند در اجلاس های بریکس فعال است: این کشور فعالانه از بانک توسعه جدید و صندوق ذخیره بریکس، آن دسته از موسسات مالی که ابزارهای مالی جایگزین مهمی برای کشورهای این سازمان هستند، حمایت می کند. هند همچنین در سازوکار تسهیل تجارت و سرمایه گذاری بریکس مشارکت دارد.
قابل ذکر است که هند در پروژه های مشترک مختلف با سایر اعضای اتحاد، به ویژه در انجمن گفتگوی IBA (هند، برزیل، آفریقای جنوبی) شرکت می کند. هدف این پروژه گسترش روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بین سه کشور است. این کشور یکی از اعضای فعال پلت فرم تحقیقات کشاورزی بریکس است که هدف آن توسعه کشاورزی مبتنی بر علم برای مبارزه با فقر، گرسنگی، سوء تغذیه و نابرابری است. یکی دیگر از پروژه های مشترک با هند به عنوان عضو، شامل شورای تجاری بریکس است که همکاری اقتصادی بین کشورهای اتحادیه را ارتقا می دهد.
از آنجایی که جمعیت کشورهای بریکس حدود نیمی از جمعیت سیاره ما را تشکیل می دهد، بدیهی است که بر این اساس می توان بازار جهانی گردشگری جدید بالقوه ای را شکل داد. تصادفی نیست که در اکتبر 2016، در اجلاس بریکس در گوا، هند کنفرانسی در مورد گردشگری برگزار کرد.
در عین حال، هند همواره تلاش کرده است تا سیاست خارجی مستقل خود را دنبال کند، از دنیای تک قطبی یا دوقطبی فراتر رود و روابط نزدیک تری با روسیه، ژاپن، چین، کشورهای آسیای جنوب شرقی و اتحادیه اروپا برقرار کند. در این راستا، می تواند از حمایت کشورهای عضو بریکس در جهت اصلاح نهادهای حاکمیتی جهانی مانند سازمان ملل، سازمان تجارت جهانی، صندوق بین المللی پول و غیره استفاده کند. این کشور همواره به هدف بریکس برای ساختن جهانی چندقطبی و توسعه تنوع تمدنی متعهد بوده است.
واضح است که عضویت در بریکس به هند اجازه می دهد تا با بهره مندی از اقتدار جمعی این اتحاد، نفوذ خود را افزایش دهد. به لطف این پلتفرم، هند نیز مانند سایر اعضای بریکس می تواند بدون هزینه های سیاسی و اقتصادی قابل توجه، برنامه های خود را در عرصه بین المللی پیش ببرد.
این اتحاد به هند اجازه می دهد تا بین بلوک ها و اتحادها مانور دهد، اما همچنین به هند فرصتی منحصر به فرد می دهد تا نه تنها تجربیات خود را به اشتراک بگذارد و از تجربیات سایر کشورها بیاموزد، بلکه پتانسیل تجارت و سرمایه گذاری جهانی خود را نیز گسترش دهد.
در 23 آگوست 2023، نارندرا مودی، نخست وزیر هند در پانزدهمین اجلاس سران بریکس که در ژوهانسبورگ به ریاست آفریقای جنوبی برگزار شد، شرکت کرد. کشورهای عضو پذیرش شش کشور جدید را از ژانویه 2024 به باشگاه اقتصادهای بزرگتر در حال ظهور جهان اعلام کردند.
این کشورهای جدید آرژانتین، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی، مصر و امارات خواهند بود. نخست وزیر هند بارها اعلام کرده است که گنجاندن کشورهای جدید در بریکس باعث تقویت بیشتر انجمن و کمک به توسعه همه جانبه جهانی می شود، زیرا گنجاندن کشورهای جدید در اتحاد به معنای افزایش وزن کل سازمان و گسترش فرصت ها برای هم اعضای قدیمی و هم تازه واردان است.
برای روسیه، یک مشارکت سنتی دوجانبه با هند، از جمله در چارچوب بریکس، به معنای گذار به سطح جدیدی از تعامل بینالمللی است، جایی که کشورهای بنیانگذار اتحاد ممکن است پایههای یک نظم جهانی جدید را بنا کنند.
توسعه بریکس: همکاریهای جنوب - جنوب در عصر جهانی شدن